fredag

2010 2:a 1/2:an

Okej, fortsättningen av mitt makalösa tvåtusentio då! får jag lov att presentera Juli, Augusti, September, Oktober, November och December:
(missat första halvan? klicka här!)

Juli
Juli började, som sagt, med en bilfärd direkt från värmlands myggiga skogar mot borlänge. mot peace and love. mot sveriges största festival.
och ingen tvekan om saken, att det var stort inte. jag kan nog inte ens fatta själv hur många ölburkar vi plockade på campingen. iklädda våra skrikgröna städtröjor. nämligen så jobbade linn, jag och linns mamma på peace and love. festivalens temadagar fördrev vi med att plocka, kratta, slänga, tömma, plocka, plocka, plocka ölburkar. aningen fruktansvärt. men sen, började det hela...
Jag dansade, skrattade, skrek, busade, sprang, gick, hoppade, grät och sov nästan ingenting mig igenom min mest festivaliga festival någonsin. somnade om kvällarna med slitna hälsenor och diverse blåmärken efter publikknuffande. Vaknade på mornarna och hade träningsvärk i min mage. av allt skratt och skrik. kan ni förstå.
de allra finaste stunderna på peace and love var bland annat när jag och linn var trötta i natten. satt och lyssnade på thomas di leva och plötsligt dök en jättegullig och pladdrig kille upp. satte sig mitt emot oss och pratade om sig själv i säkert 15 minuter. jimmie hette han. när jag och världens bästa joakim äventyrade omkring. köpte bögcider på ica. åt pecannötglass. återfann min favoritGBglass. stod längst fram på johnossi. drack vin på lugna campingen.
roligast var  hela sista natten, som kanske mer ska beskrivas som störd. verkligen störd. jag klättrade omkring i nerkissade bajamajor, somnade vid staket i morgonsolen, kletade ravioli på främlings ben, blev utskälld av arg säkerhetsvakt eftersom att joakim(!) kastat en brödbulle på honom, höll på att spy när en svettig kille kom ut ur sitt tält och luktade ost, åt kakor till frukost, för ullis sista pengar och skrattade så våldsamt att vi slog våra huvuden i bordet. men allmänt, så hade jag och ullis väldigt många tamigtillbakatillsjuanstunder. otroligt fint! döpte den bästa bajamajan till majsen, dansade oss supersmexiga till the kooks, lagade mat med grus i, hade svårt att hinna till bajamajorna och var otroligt vackra i min sönderregnade hatt.

men ja. det går liksom inte att vettigt förklara. peace and love skulle behöva en hel blogg för sig. tiotusen inlägg är nog inte ens tillräckligt. 

sedan efter peace and love. efter att ha varit vaken hela sista festivalnatten och härjat omkring alldeles för mycket. somnat bredvid ett staket klockan sju på morgonen, med solen i ögonen och tyckt att världen är riktigt fin ändå. efter att ha återfunnit en viss joakim som försvann någonstans i sin whiskydimma. då var det dags att åka hem.
kom hem. var chockad över ett normalt samhälle med fräscha toaletter och tystnad. hängde en del i uppsala. plaskade omkring i björklingesjöng.

laddade inför gotland. laddade inför emmaboda genom att tälta på vår tomt med louise.
datumet blev den 10e juli. dagen D. vi åkte till gotland. hela feta släkten plus carl, emil, katarina och olle.

14 fina dagar. 14 fina personer. 1 endaste hus. 1 stort hav.
 gotland var helt underbart, men ändå kunde jag inte låta bli att tänka på emmaboda. emmaboda. emmaboda. sommarens största seframemothet.
Augusti
åkte mot kalmar i slutet av juli. kom fram till emmaboda efter att ha åkt på ett tåg fullproppat av sovsäckar och indiemänniskor i slutet av juli. slog upp ett tält (mitt på en massa rötter) i en regnig och mörk festivalnatt i slutet av juli. mellan 28 juli och 1 augusti var jag och louise i de småländska skogarna och dansade oss leriga om fötterna och trötta i kropparna. jag vet inte riktigt om jag kommer klara av att berätta om emmaboda utan att låta alltför misserabel. kan vara ärlig och säga att jag fick mitt hjärta krossat. men. hade det absolut inte bara sorgligt. även om det var så det kändes precis de veckor efter jag kommit hem. nu vet jag att jag hade det fint ändå. vet att:
- louise och jag sprang fram och tillbaka, fram och tillbaka tillsammans med hela stora HOFFMEISTROpubliken.
- vi pratade med oräknebart antal främlingar.
- jag dansade så vilt mitt i natten till DJ FEADZ att jag är förundrad över att jag inte fick en hjärnskakning.
- louise och jag satt och filosoferade på vår tänkarsten, tills louise fick pussas lite med herr rosévin.
- alice och jag hade det väldigt roligt när vi sprang omkring till olika camp och dansade.
- jag njöt av min första leverpastej på LÅNG tid, som den halvvegetarian jag är.
- vi var otroligt duktiga på att bygga regnskydd till vårat tält.
- louise och jag skrattade i vårt tält om kvällarna och drack vin.
- jag köpte ett stycke emmabodatröja av ett stycke främling.
- jag levde i min mammas röda fina regnjacka.


när det väl var dags att åka hem satt vi på emmabodas tågstation och åt chips. hade lämnat campingens röra bakom oss. hade pratat med fina lissy dancefloor disaster påvägen dit.
louise tog bussen hem till uppsala. jag däremot fick inte åka hem riktigt än. tog tåget till göteborg. åt chips på vägen och återuppstod bit för bit.
kom till göteborgs station. satt i väntesalen. väntade. på ett väldigt fint gäng! nämligen: hannah, gabbi, ellen, lovisa och felix! vi sex var därefter ute i göteborgs skärgård, på tjörnekalv i hannahs släkts lilla fina sommarstuga i några dagar.
Felix Lidéris bild. jag har nämligen lyckats slarva bort mitt lilla SDkort som jag hade i tjörnekalv.

åt massa god mat. vände duktigt på dygnen. pratade. badade (flydde från magneter). åkte båt. klättrade på klipporna. gick vilse (gabbi ellen och jag) i klipprona och vandrade omkring en hel timme extra.
det var väldigt väldigt fint.
sedan åkte vi hogwartsexpress hem.
efter att jag kommit hem från tjörnekalv vilade jag ut för första gången på länge. isolerade mig lite från omvärlden. vallfärdade till onoff och lämnade in min kamera som gick sönder på peace and love, och succé! jag fick den lagad. till det superbilliga priset noll kronor.

sista sommarlovsveckorna passade jag på att njuta. var hemma och badade. sov länge. åt god frukost. umgicks med folk. bokade biljetter till självaste OSKAR LINNROS.
sommarlovets näst sista dag, på min systers födelsedag, bar det av mot stockholm och mosebacke för mig, joffan och carl.

en otroligt fin oskar sjöng ut vårat sommarlov. vilket knöt ihop sommarlovssäcken väldigt bra. det krossade hjärtat började banka igen. jag försökte se det fina med att ändå ha fått vara kär. det gick bra. i samma takt som att skolan började. trean började. tastudentenårskursen.
jag hade faktiskt glömt bort hur underbar min klass är. sprang omkring och skrattade på rasterna i två veckor. förundrades över nya dåliga lärare. över någon bra också. men framförallt: räknade ner till slutet på min omyndighet.
den 30 augusti anlände. mina 17 år bortlände. jag fick miljontals grattiskramar. hade drömt natten innan att alla glömt min födelsedag, men icke då! var otroligt glad hela dagen. fick soppa till middag. och muminmugg i present.


September
den första september invigdes min användning av leg på krogen. vakten tittade lite misstänksamt på mig, men fick sedan gå in, trots den lilla rädda 14åringen som syns på mitt leg. var med rebecka, valle, crills, dennis, freddey och pontus och fredrik. hade det så himla kul. dansade med rebecka, i dennis keps. skrattade väldigt mycket. drack 20kronorscider. råkade duktigt förolämpa fredrik lite.

sedan gav vi oss ut till natten. mina klasskamrater hoppade omkring och sprang. vi hann slå oss ner på skeppet innan klockan slog sistabussenhem.
september var min officiella kaosmånad. hade precis innan sommaren fått reda på att jag skulle åka till tjeckien. och precis innan det hade jag och joffan bokat våra londonbiljetter. jag köpte en systemkamera för att kunna dokumentera. jag och joffan hade fin födelsedagsmiddag
rebecka jörtsö bakom min nya systemkamera. glad linn. glad felix. kittlad freja. 

linn var här på besök. det var fortfarande lite sommar kvar i luften. fast ändå mest höst.
den 10 september gick jag upp dundertidigt för att sedan åka till tjeckien. var där med en nästan främmande klass. lärde känna viktor väldigt bra. lärde också känna jonatan mycket bättre. lärde känna jana, som jag bodde hemma hos, bra. sjöng inför familjen jag bodde hos. redan första dagen. åt väldigt mycket stekt ost. råkade ut för knarklangare i prag. pratade väldigt mycket med svens om väldigt mycket. fotade otroligt mycket. förälskade mig i prag. fick se min historia- och min samhällskunskapslärare fulla. dansade och luftsmiskade till dynamite. pratade mycket engelska. rökte vattenpipa. blev hånad av tobbe för allt jag sa. köpte lite kläder. bowlade. åt tonfisk. var med om mycket nytt och om mycket fint.


efter att jag kommit hem från tjeckien fick jag ögona böj sätta in mig i allt vad val hette så gott jag kunde. valdagen anlände. gick till min högstadieskolas gamla matsal och lät min riksdagsröst falla på miljöpartiet. trodde att jag skulle avgöra hela valet. men nej, tyvärr inte.
packade ur och packade om. magpirrade och längtade otroligt till london. glömde bort skolan mitt i alltihopa så gott jag bara kunde.
den 22 september kom. jag och joffan var i skolan med våra feta likadana väskor. blev upphämtade av hennes pappa, skjutsade till arlanda. och vi flög mot london:


åt fish and chips. hoppade på pubgolv. jag blev förföljd av bangladeshkille. joffan hittade en liten kärlek från leeds. vi åt chips för att orka med allting. shoppade bort många slantar. åt på starbucks. åkte tunnelbana. åkte till brighton. åt doughnuts. skrattade otroligt mycket åt alla fula människor vi såg. pratade ständigt skit på svenska om folk vi mötte. skaffade oss fler internskämt än jag införskaffat sammanlagt i mitt liv. drack jordgubbsöl. levde liksom lite i en annan värld.


efter london hade september bara några små få svaga dagar kvar. jag pustade ut. packade upp. insåg att skolarbetet behövde mig. laddade inför oktober.

Oktober
den 3 oktober var det tjeckienutbyte som gällde igen. men denna gång var det deras tur att komma hit. jag var superstressad över skolan. levde något slags trippelliv där jag 1. gick i skolan. 2. tog hand om jana och försökte se till att hon skulle få en toppenvistelse i sverige. 3. försökte komma ihåg att andas mellan varven.
men det var fint ändå. allra finast var när vi gick på teater och såg locked up och efteråt gick och åt kanelbullar.
Jana (som jag bodde hos i Zlín, tjeckien)
efter att tjeckerna åkt hem igen köpte jag mig ett friskis och svettiskort. fick äntligen på flera månader tillfälle att andas. försökte komma ikapp min själ igen, som sprungit sin väg. började skutta omkring på gympapass. kom ikapp i skolan, ungefär. älskade hösten väldigt mycket. åkte till stockholm med min tokiga klass:

sov hos louise på lidingö. firade louises arton år i uppsala. norpade åt mig en lösmustasch:
Image and video hosting by TinyPic
stressade det sista ur oktober, insåg sedan att stress inte är okej. att jag absolut inte mår bra av det. bestämde mig för att jag skulle klara denna vinter utan att bli en liten trött fläck. det gick faktiskt bra.
skrev lite poesi.

Oktober slutade med en halloweenkonsert med De Visa. som dansande skelett, spöken, zombies och ghostbusters for vi omkring och sjöng inför föräldrar och syskon. väldigt roligt!

November

fick höstlov och relaxade mig alldeles skrynklig på fyrishov med fyra av mina favoritmänniskor. åkte sedan hem till louise och lagade halloweenmat och var allmänt snygga.
firade både malin och anna lie som fyllde 17 respektive 18 år. halloweenfestade med min fina klass, samtidigt som linn var på besök. kvällen slutade dock typ innan den hunnit börja:
Image and video hosting by TinyPic
den 17 november skolkade jag från sånglektionen för att se HARRY POTTER, på premiären. 
övade väldigt mycket lucialåtar. började snabbt och säkert få jullängtan. men ändå allra mest lucialängtan. 
både linn och mamma fyllde år. 18 respektive 49 år. 
november for fort förbi. det som allra mest tog upp mitt november var skolan. på andra plats de visa. och tredjeplats spinningpass på friskis och svettis. 


December
första december kom. julmånaden.
jag tittade på julkalendern varje dag jag inte försov mig. satt på mitt rum om kvällarna i ljuset från adventsstjärnan. skrev flertalet julklappslistor. ritade väldigt mycket:

lyssnade på lucialåtar och försökte sjunga med. drack julte i soffan och tittade på grotesco.
emil fyllde år. det blev utgång och vitt vin. trasig klänning och spännande möten. dessutom råkade jag sy fast mig själv i klänningen när jag skulle laga den. klant!

vi hade luciakupp i skolan. det vill säga innebandy, fotboll och spökboll i en evig röra. jag lyckades ramla både på fotbollen och innebandyn. lyckades göra hands flera gånger. men gjorde faktiskt ett mål också. vi var ständigt för få i alla lag, vilket ledde till en hel helg med mordisk träningsvärk.
LUCIA anlände.
jag var ledig från skolan och sjöng på ålderdomshem och kontor med de visa. höll nästan på att brinna upp.
efter en total kaosvecka slutade äntligen skolan. jag sjöng förfärligt fel inför hela skolan. åt en halv lussebulle i en tugga. snodde av någons vunna pepparkakor. sen sprang jag därifrån och tävlade dagen därpå i gränby centrum:

slappnade av så mycket som jag aldrig slappnat av på ett jullov förut. efter att jag gjort klart alla julklappar förstås.
spenderade en mellandag i reans kaos. resten av dagarna i ett hörn av soffan. tittandes på scrubs, gudfadern eller ingen bor i skogen. eller lyssnandes på P3.
nyårsafton anlände. var hemma hos sanna, på bussen mot uppsala, ute i snön, hemma hos nicholas och uppe vid slottet.

 klockan slog tolv. 2010 tog slut. 

3 kommentarer:

 1. jag är lite avundsjuk på ditt år. :D och på att du orkar sammanfatta det, och på att du tar så fina bilder, och på allt annat sånt där.

  och lite avundsjuk på mig själv, som får omnämnas i ditt fina blogginlägg. :)

  SvaraRadera
 2. ääääälska dina fina sammanfattningar! och foton! och dig! och allt! fiiiiint Freja <3

  SvaraRadera
 3. Hurra att jag fick vara med under ditt år! :D

  SvaraRadera